sábado, 13 de abril de 2019

MEMÒRIA I REPARACIÓ MORAL


Encara que dolga, encara que ens remoga, és una qüestió de justícia recuperar la història i la vida de totes les persones assassinades, humiliades i silenciades pel règim franquista per defendre els valors democràtics i el progrés social. Hui hem volgut aportar el nostre granet d'arena amb esta emotiva jornada que ens ha permès reviure aquells fets tenebrosos de la postguerra on també trobem històries d'herois anònims com la de l'enterrador Leoncio Buendía, què hem conegut de veu de la seua filla Maruja. Un home que posant en risc la seua vida va fer possible que molts familiars hagen pogut identificar i recuperar el cos dels seus.Aunque duela, aunque nos remueva, es una cuestión de justicia recuperar la historia y la vida de todas las personas asesinadas, humilladas y silenciadas por el régimen franquista por defender los valores democráticos y el progreso social. Hoy hemos querido aportar nuestro granito de arena con esta emotiva jornada que nos ha permitido revivir aquellos hechos tenebrosos de la posguerra donde también encontramos historias de héroes anónimos como la del enterrador Leoncio Buendía, que hemos conocido de voz de su hija Maruja. Un hombre que poniendo en riesgo su vida hizo posible que muchos familiares hayan podido identificar y recuperar el cuerpo de los suyos.
Hem visitat les fosses dels xirivellers:
Navarro Navarro, Baltasar (33 anys, obrer afusellat el 04/11/1939. Nínxols 54, 55)
Ferrer Ferrer, Pedro (34 anys, obrer afusellat el 19/12/1939. Fosa 115).
Ferrer Ferrer, Rafael (29 anys, obrer afusellat el 13/07/1940. Fosa 127)
Rocafull Tena, Ramón (26 anys, forner afusellat el 21/01/1944. Fosa 242)
Hemos visitado las fosas de los xirivelleros:
Navarro Navarro, Baltasar (33 años, obrero fusilado el 04/11/1939. Nichos 54, 55)
Ferrer Ferrer, Pedro (34 años, obrero fusilado el 19/12/1939. Fundición 115).
Ferrer Ferrer, Rafael (29 años, obrero fusilado el 13/07/1940. Fundición 127)
Rocafull Tena, Ramón (26 años, panadero fusilado el 21/01/1944. Fundición 242)
També hem homenatjat a Maria "la jabalina", torturada, violada i embarassada, a qui a més li van treure el seu fill nounat per finalment afusellar-la. I a totes les dones dels represaliats que van tindre que patir humiliacions i calamitats per poder alimentar a les seues criatures.

Finalment, hem visitat el "paredón de España", per on van passar els 2.219 homes i 19 dones dels quals es té constància. Allí, Vicent Camps i la nostra veïna Maria Navarro Giménez, néta de Baltasar Navarro, ens han llegit uns poemes que han posat punt i seguit a la ineludible tasca de promoure la memòria històrica i la reparació moral de les víctimes del franquisme per a que no es torne a repetir mai més.
También hemos homenajeado a Maria "la jabalina", torturada, violada y embarazada, a quien además le arrebataron a su hijo recién nacido para finalmente fusilarla. Y a todas las mujeres de los represaliados que tuvieron que sufrir humillaciones y calamidades para poder alimentar a sus criaturas.

Finalmente, hemos visitado el "paredón de España", por donde pasaron los 2.219 hombres y 19 mujeres de los cuales se tiene constancia. Allí, Vicent Camps y nuestra vecina Maria Navarro Giménez, nieta de Baltasar Navarro, nos han leído unos poemas que han puesto punto y seguido a la ineludible tarea de promover la memoria histórica y la reparación moral de las víctimas del franquismo para que no se vuelva a repetir nunca más.

Vicent Camps

María Navarro

María Pérez Lacruz

No hay comentarios:

Publicar un comentario